Der er ingen tvivl om, at hvis man anvender herregårdssten til at opbygge en terrasse, så skal den nok blive en fryd for øjet i mange år fremover, især hvis man får lagt stenene rigtigt. Alle kan nemlig købe belægningssten, men langt fra alle kan lægge dem ordentligt. Hastværk er virkelig lastværk, når vi taler om selve opbygningen af terrassen. Men hvis man gør sit forarbejde rigtigt, så kan man faktisk selv lave terrassen, men man bør alligevel lige følge et par gode råd, før man går i gang med opgaven.

Vi kan jo ikke alle være uddannede anlægsgartnere. At placere belægningssten er en kunst i sig selv, men de er trods alt noget lettere at placere end brosten, som alle har forskellige former. Herregårdssten er de mest anvendte belægningssten i Danmark, og de støbt af en kraftig beton, således de kan holde i mange år fremover.

Man kan finde flere forskellige slags af herregårdssten, idet de findes både i hele samt i halve udgaver, og ligeledes findes der en speciel kant-udgave af disse belægningssten, således man kan lave specielle mønstre og tilpasse terrassen eller indkørslen efter din grunds udformning. Du kan finde bunkevis af herregårdssten hos Sandgaardbeton.dk

Gør terrassen unik med herregårdssten

Du kan enten vælge at lave en firkantet terrasse med dine belægningssten, hvilket naturligvis er det nemmeste, men med en lille smule fantasi kan man nemt udvide terrassen med en gangsti eller endnu bedre ved placere buske, træer, blomsterkrukker, springvand eller andre udvendige pyntegenstande, som passer til græsplænens udformning. Man har kort sagt muligheden for at skræddersy en terrasse ved at anvende herregårdssten, således den både er effektiv, smuk og unik.

Sørg for et jævnt underlag til belægningsstenene

Man starter altid med at plane det område, hvor man vil placere belægningsstenene. Dette vil nemlig sikre, at nogle af stenene ikke begynder at synke. Man skal eventuelt grave noget af den løse muldjord jord væk og lægge sand som underlag, som holder bedre på stenene. Sørg også for at sandet bliver stampet hårdt og eventuelt tromlet, således underlaget er helt fladt. Kom gerne vand på sandet, således det sætter sig og alle lufthuller forsvinder.

Riv let i overfladen med en rive således dine herregårdssten ikke glider på underlaget. Det kan ofte være en endnu bedre idé at anvende bundsikringsgrus, hvorefter man lægger et lag af afretningssand på nogle få centimeters tykkelse. Derved sikrer man et virkeligt godt fundament til sine belægningssten.

Husk i øvrigt at terrassen ikke skal være helt plan, idet den helst skal hælde 1-2 centimeter pr. meter, således vandet kan løbe væk fra huset. Såfremt man glemmer dette, vil der opstå grimme vandpytter på terrassen i regnvejr, der i værste fald kan føre til underminering og ødelæggelse af terrassen.

Placeringen af belægningsstenene

Selve stenene skal placeres på underlaget i et roligt men stabilt tempo med masser af tålmodighed og grundighed. Bank på stenene, således de placeres jævnt og i samme højde. Når man er færdig med at placere stenene, så skal man strø fint sand i revnerne mellem stenene. Fej efter med en kost og benyt også en vandslange, således sandet kan bore sig ned i de fine sprækker mellem stenene og fastgøre dem i underlaget. Gentag processen efter et par dage, da der vil blive brug for mere sand, da sandet vil trænge yderligere ned i revnerne i jorden. Men nu skulle din terrasse så være klar til brug.