For få tusinde kroner kan man købe en god lampe til sit hjem, men for en beskeden merpris kan man endda få en Verner Panton lampe i et dansk design, der byder på en unik stil samt giver en rigtig god belysning. Da det samtidigt er en fornuftig investering at anbringe sine penge i klassisk dansk møbeldesign, så kan man ligeså godt overveje at give sit hjem et stilmæssigt løft med en god og effektiv belysning, da denne slags lamper holder sin værdi. Faktisk kan man opnå en værdiforøgelse flere gange, da der er international efterspørgsel efter lamper i unikt dansk design på grund af et lille udbud på brugtmarkedet. De fleste danske klassiske designerlamper fremstilles nemlig ikke længere, så derfor er disse lamper både sjældne og eftertragtede, hvilket får priserne til at sige med årene.

Hvem er Verner Panton?

Verner Panton havde sin storhedstid i 1960’erne og frem, hvor han som en af de eneste turde eksperimentere med de nye spændende materialer som plastik og nylon i spændende farver. Han skabte sin egen unikke stilart, der mindede en smule om en anden kendt lampedesigner nemlig Poul Henningsen. Panton skabte en lang række lamper såsom:

  • Hans karakteristiske pendler.
  • Væglamper.
  • Gulvlamper.
  • Standerlamper.
  • Bordlamper.

Panton anvendte en tidløs stilart, der gør lamperne anvendelige til enhver tid, så derfor er der en stor efterspørgsel på hans ikoniske lamper i hans karakteristiske design. Panton tog sin uddannelse på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han mødte andre kendte designere som Poul Henningsen, Louis Poulsen, Arne Jacobsen samt Hans J. Wegner. Disse designere udvekslede naturligvis erfaringer med hinanden, men de skabte hver deres egen specielle stilretning. Pantons vision med plast og plexiglas var noget anderledes end tidens øvrige designere, der især fokuserede på det traditionelle træ.

Panton ønskede at bryde med konformitet, ensformighed og farveløse udtryk, så derfor ser man nemlig det modsatte i alle hans produkter. I dag ruller der en retrobølge over de danske hjem, der værdsætter en Verner Panton lampe til hjemmet.

Find sjældne lamper på nettet

Der findes et stort brugtmarked på nettet for klassiske danske møbler og lamper, og hos auktionshuset Lauritz.com kan man finde en Verner Panton lampe til rimelige beløb, der styres af udbud og efterspørgsel. Her kan man finde Pantons Topan-lampe, den karakteristiske Moon (Månelampen), gulvlampen Panthella, pendellampen Flowerpot samt den enestående Globe-loftslampe.

Globen er Pantons mest kendte lampe, hvis ydre består af transparent plexiglas, der giver fuldt udsyn til de fem forskelligfarvede aluminiumsskærme, der udgør lampens fascinerende indre. Lampen er et af de bedste eksempler på Pantons livslange stræben efter nytænkende og funktionelt design ved brug af den ypperste teknologi med hjælp fra kvalitetsmaterialer. De fleste af Pantons lamper består af et kugleformet element som del af designet, og det ser man også tydeligt blandt lamperne Spiral, UFO, Onion samt Fun-lampen.