De fleste erfarne indendørsarkitekter og dekoratører er klar over de grundlæggende regler for, hvorledes man bedst kan give et lokale et tiltrængt løft, således man kan mærke hyggelig stemning og en stilfuld atmosfære. Det danske ord hygge er en glimrende betegnelse for den tilstand, som en succesfuld indretning kan forbedre et lokale. I hjemmet vil de fleste ofte selv stå for indretningen, hvad angår både materialer og farver samt møbler og inventar.

At vælge en passende stilretning er meget vigtigt, da en tilfældig blanding af stilarter ikke giver den tilsigtede virkning men udstråler nærmere et signal om rod og uorden. Hvis man virkelig vil have kvalitet og gerne vil ofre lidt på dette, så bør man overveje klassiske danske designermøbler, og et oplagt sted kan være at overveje mesterens egne AJ produkter, idet der jo er tale om selveste Arne Jakobsen.

Hvem er Arne Jacobsen?

Multikunstneren Arne Jacobsen er vel nok Danmarks mest anerkendte arkitekt og møbeldesigner, da hans værker er kendt og elskede overalt i verden. Han er uddannet på Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han også stiftede varige venskaber og alliancer med andre kendte designere som Børge Mogensen, Hans Wegner og Louis Poulsen. Arne Jacobsen fik temmelig hurtigt succes og international anerkendelse på grund af hans vinderforslag til konkurrencen om Fremtidens Hus. I dag kan alle interesserede besøge flere af hans større projekter, som især er disse 4:

  • Bellavista i Klampenborg.
  • SAS hotellet i København.
  • St. Catherines College i England.
  • Aarhus Rådhus.

Arne Jacobsens talent hænger især sammen med hans unikke udformning og design af alle enhederne i hele projektet, idet han er opmærksom på detaljer helt ned til de allermindste enheder som eksempelvis et dørhåndtag eller en udendørs beplantning.

Det hele går perfekt op i en højere enhed, således der er tale om en gennemført stil, der tager udgangspunkt i funktionalismen med sine stive rette linjer samt hvide flader. Arne Jacobsen videreudviklede denne kendte stilart til sin egen unikke stil ved at tilføje et brud i strengheden i møbeldesignet med en organisk form, hvilket så tydeligt fremgår af hans kendte lænestole Ægget og Svanen men også ses i stolene Myren og 7’eren.

Find din AJ lampe på nettet

Der produceres ikke mange AJ produkter i dag, så derfor er de ældre lamper og møbler i AJ design blevet sjældne og eftertragtede, hvilket også fremgår af salgspriserne på brugtmarkedet. Det bedste sted at anskaffe sig en brugt original AJ lampe er hos Lauritz.com, da dette online auktionshus er førende og har det største udvalg af sjældne genstand og herunder designer møbler og lamper.

Det kan alligevel godt betale sig at ofre flere tusinde kr. på en AJ lampe, da den jo dels giver en god og behagelig belysning, der er tale om en unik kunstgenstand og desuden vil den typisk stige i værdi i årene fremover. Arne Jacobsen er især kendt for hans stole og borde, men han fremstillede også en lang række lamper herunder den elegante Arne Jacobsen-serie til SAS Royal-hotellet. Alle hans lamper er kendetegnet og karakteriseret ved den asymmetriske skærmform, der koncentrerer lyset i den ønskede retning, hvilket endda giver den fordel, at naboen ikke forstyrres af lampen.