Verner Panton var en dansk designer, som tilmed var en af de mest toneangivende i 1960’ernes Europa. Hans mest væsentligste interessepunkt var inden for møbler, belysning og rumdesign, hvor han i sin tid eksperimenterede med nye former og kraftige farver, hvortil han udnyttede de seneste og nyeste materialer samt produktionsmetoder. Hans nøgleord inden for materialer var stål, plastik og glasfiber.

Kendte lamper

Verner Panton blev især kendt for sine smukke lamper, som er en del af hans lange række af klassikere inden for møbeldesign. For som designer ønskede han at kombinere lampens praktiske funktion med et tidsløst design i nye materialer, hvilket stadig er lykkedes for ham den dag i dag. For hans lamper er stadig lige så moderne i dag, som da de kom på markedet første gang. Grunden til successen skal findes i, at han har skabt et smukt og farverigt lampeunivers – hvilket er en del af trenden i dag.

Populær designer

I sin tid designede Verner Panton pendlerne Onion samt den futuristiske VP Globe. Tilmed har han for Louis Poulsen skabt Panthella-serien, som fås i et væld af farver! Panthella-serien er stadig en af hans mest populære lamper. Lampens organiske form, ligesom de mange stærke farver, som lampen oprindeligt blev lanceret i, er typisk for Verner Pantons design. Verner Panton ønskede at skabe en lampe, hvor både foden og skærmen fungerer som en lysreflektor, hvilket stadig i dag er meget populært! For at sætte prikken over i’et, har han endda for Holmegaard skabt New wave-lampeserien.

S-stolen

Panton Chair er som sagt designet af Verner Panton, og er et af de mest prisvindende møbler i verden nogensinde. Han designede stolen “Panton Chair” som en reaktion mod fortidens traditionelle, tunge skandinaviske teaktræsmøbler.  Inspireret af en ubrudt s-kurve var Panton Chair den første i verden, der blev støbt i ét stykke, deraf navnet. Stolen blev endeligt lanceret i 1967. Indtil for få år siden blev Panton Chair kun produceret i glasfiber. I dag sælges stolen primært i plast, fordi det er mere miljørigtigt og langt billigere. Men den egner sig rigtig godt i mange designerhjem!