Farver i boligen er et hit. Det skaber en helt særlig stemning. Og uanset om du bor i en stor lejlighed med godt lysindfald fra en altan, eller du bor i en lille bolig med mindre lysindfald, virker farver på en helt særlig måde – både på boligindretning og sind.

Men hvordan får du smukke farver ind i dit hjem, og hvordan sætter du farvenuancer sammen? Alt det bliver du klogere på her.

Skab forskellige stemninger i hvert rum

Hvis du er helt vild med farver, hvorfor så ikke male alle væggene i din bolig? Det giver en helt unik atmosfære at gå fra rum til rum og få en helt anderledes oplevelse alt afhængig af det rum, du træder ind i.

Ved at male farverne i forskellige nuancer får du skabt forskellige stemninger i rummene, ligesom du tydeligt adskiller dem fra hinanden. Det giver masser af liv til indretningen. Men husk, at hvis du vælger at male et helt rum, så er det en god idé at gå efter sarte, bløde toner, der giver dig en rolig fornemmelse. En skriggul eller rød i et helt rum kan være hidsigt og giver ikke samme ro, som en douche blå.

En bolig med højt til loftet

Er du ikke helt klar på at male hele væggen, kan du nøjes med at tilføre lidt farve ved at male halvt op på væggen. Det giver fornemmelsen af, at der er højere til loftet, end der i virkeligheden er. Det er derfor et enormt godt trick til dig, der gerne vil have en mere luftig følelse i din bolig, samtidig med at du gerne vil give boligen liv med farver.

Du kan her selv eksperimentere med farver, og hvor langt op på væggen farven skal gå. Måske synes du, det giver bedst symmetri med halvdelen af væggen, eller også synes du, det giver et federe look med to tredjedele af væggen. Der er intet facit på boligindretning, så det handler bare om at prøve sig frem. Og det gode ved maling er, at det altid kan males om igen. Hurtigt og enkelt.

Farvet interiør, der gør tricket

En anden måde at bringe liv og farve ind i boligen på er gennem dit interiør. Hvis du godt kan lide dine vægge hvide, er det nemlig en god idé at bruge tilbehøret som farveskaber.

Sæt grønne planter i din vindueskarm og andre steder, du synes de passer i dit hjem. Den grønne farve giver god stemning – og mange planter hjælper også med at skabe et bedre indeklima som bonus.

Gå også gerne efter farvet glas. Den blanke overflade sammen med en skøn farve giver et særligt spil i din indretning. Og det er enormt dekorativt at sætte flere farvede glasvaser sammen og sætte vilde blomster i, når vejret tillader det.

Giv dine gamle møbler farve med DIY-projekter

Du kan også bruge malingen i mindre størrelsesforhold. Har du et gammelt møbel, der trænger til en kærlig hånd, hvorfor så ikke give det en klat maling? Det giver møblet helt nyt liv, og for få penge får du et nyt møbel. Det kan eksempelvis være en gammel trækommode eller en reol, som du maler i en lækker farve.

Et andet DIY-projekt kunne være at ombetrække en gammel stol. Har du arvet din mormors gamle lænestol i sort, og trænger den til en overhaling, er det en god måde at få bragt farver ind i dit hjem.

Tone-i-tone eller miks af farver

Når du leger med farvepaletten i dit hjem, er der mange måder at sammensætte farver på. Hvis du ønsker et roligt og eksklusivt look, er det en god idé at skabe et tone-i-tone-look. Gå eksempelvis efter brændte nuancer eller jordfarver i forskellige afskygninger. Mens det overordnede look er i samme nuancer, er det dog klædeligt at have enkelte møbler eller interiør i kontrastfarver, så udtrykket i boligen bliver velbalanceret og ikke for kedeligt og ensformigt.

Du kan dog også lave smukke farvekombinationer ved at mikse farver på spændende måder. Eksempelvis komplementerer mørkeblå og karrygul hinanden utrolig smukt. Hvis du har en mørkeblå sofa, så pynt den med fine puder i karrygul. Det giver kant og personlighed til indretningen.