Mange husejere og butiksejere kan nyde gavn af en vinduesmarkise, idet man dels opnår skygge for solen samt læ fra regnbyger og vindstød, så på den måde får man egentligt adgang til et ekstra lokale, hvor man dels kan nyde roen i hjemmet men stadig ude i den fri luft. Butiksejeren kan få flere kvadratmeter under tag, hvor kunderne i ro og mag kan se på varer, så der er mange fordele ved at opsætte en markise, hvor man kan få flere effektive kvadratmeter at boltre sig på.

Men der findes jo rigtig mange typer at vælge imellem, så hvilken type markise bør du vælge i dit tilfælde? Dette spørgsmål håber jeg at kunne være læserne behjælpelige med. Uanset hvilken type solafskærmning man er på jagt efter, så vil jeg anbefale at gå efter et kvalitetsprodukt, der passer til opgaven.

Et godt sted at finde vinduesmarkiser er her. Man skal først og fremmest tænke på, markiser og andre former for solafskærmning sidder monteret udenfor hele året rundt, og de skal derfor kunne modstå det danske klima på godt og ondt.

Hvilke typer af markiser findes der?

Man kan dels vælge markiser i forskellig størrelse og udformning alt efter, hvor meget plads du har til din markise. Normalt opdeler man markiser i 4 forskellige grundlæggende typer af knækarms markiser, men igen findes der inden for de enkelte typer flere varianter og mærker, idet de alle har forskellige egenskaber.

1. Den åbne markise Denne type er den mest enkle, hvor dug, arme, og selve stellet altid er synligt både i udrullet eller ved indrullet tilstand. En åben markise leveres som standard med tungekant, der fås i forskellige udformninger. Denne type markise bør kun monteres, hvor den kan sidde beskyttet af eksempelvis et udhæng eller i en niche.

2. Den åbne markise med dæktag Denne type er en åben markise, der har fået et dæktag af extruderet aluminium monteret, hvilket beskytter markisen i indrullet tilstand mod vind og vejr. Man bør som minimum vælge en markise med dæktag, hvis markisen eksempelvis skal monteres på en væg uden udhæng eller lignende beskyttelse er tilgængelig.

3. En halvåben markise Denne type kaldes også for en halvkassettemarkise, idet dugen i indrullet tilstand sidder beskyttet i en halvkassette. Armene derimod vil ikke sidde beskyttet i kassetten, men vil stadig være beskyttet fra oven af markisens dug. Netop deres kraftige type stel gør også, at denne type er meget vindstabile. En halvkassettemarkise er derfor et godt og lidt billigere alternativ til en kassettemarkise, og den kan især anbefales til butikker og restaurationer, hvor en kassettemarkise ofte er temmelig unødvendig, da man typisk bruger sin markise alle hverdage.

4. En lukket markise Denne type kaldes også for en kassettemarkise, og den er ofte det bedste valg, når markisen ikke kan sidde godt beskyttet udvendigt. Når man har en kassettemarkise, så sidder både dug og arme beskyttet i kassetten i indrullet tilstand, og denne type markise har en væsentligt længere levetid end en mere åben markise. En kassettemarkise vil også virke meget mere diskret på facaden end en åben markise.

Lær mere om typer af markiser til ude og inde

I dag bliver markiser faktisk mere og mere avancerede, idet man nu kan købe en markise med dels en manuel drejestang, mens mange nu vælger at købe en model med motor, som kan styres enten med en påmonteret knap eller ved hjælp af en fjernbetjening. Samme udvikling findes faktisk også med gardiner, idet automatiseringen i boligerne bliver mere og mere avancerede med årene.

En af de førende på området er nok Profil Markiser, som har det smarte Tahoma system indbygget, hvor man nemt kan programmere forskellige ting i hjemmet. Således er det også her muligt at styre sin markise fra en fjernbetjening eller fra sin mobiltelefon. Systemet omfatter også garageporte, gardiner, markiser og meget mere.